.
.
Ψαράλευρο - ιχθυάλευρο
Ψαράλευρο, ιχθυάλευρο, καφέ ψαράλευρο
Το ιχθυάλευρο λαμβάνεται με μαγείρεμα, συμπίεση, ξήρανση και άλεση φρέσκου ωμού ψαριού ή ψαριών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιχθυάλευρων στην αγορά ανάλογα με την προέλευση των ψαριών ή τα υποπροϊόντα της αλιείας που χρησιμοποιούνται και τη σχετική τεχνολογία επεξεργασίας. Το ιχθυάλευρο είναι ένα λίγο πολύ χοντρό καφέ αλεύρι.
Οι τρεις κύριες πηγές ιχθυάλευρου είναι:
- Αποθέματα ψαριών που συλλέγονται ειδικά για το σκοπό αυτό: μικρά, οστεώδη και λιπαρά ψάρια όπως γαύρος, σαφρίδιο, μενχαδέν, καπελίνος, αμμόχελο, προσφυγάκι, ρέγγα, πόλακ…
- παρεμπίπτοντα αλιεύματα από άλλους τύπους αλιείας·
- πετσέτες και παραπροϊόντα που έχουν απομείνει από ψάρια που έχουν μεταποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση (άγευστα ή γρήγορα αλλοιωμένα)
Το ιχθυάλευρο είναι μια εξαιρετική πηγή εξαιρετικά εύπεπτης πρωτεΐνης, μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) και απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Η ποιότητα των ιχθυαλεύρων εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από τη μέθοδο επεξεργασίας που χρησιμοποιείται.
Το ιχθυάλευρο χρησιμοποιείται ως τροφή από τον 19ο αιώνα στη Βόρεια Ευρώπη και χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως. Η παγκόσμια παραγωγή ιχθυάλευρου είναι σταθερή τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια τόνους, με το Περού και τη Χιλή να είναι οι κύριοι παραγωγοί.
Ένα μεγάλο μέρος (πάνω από το 60%) του ιχθυάλευρου που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για την υδατοκαλλιέργεια (εκτροφή πτερυγίων και γαρίδας). Η εντατικοποίηση της υδατοκαλλιέργειας στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, αυξάνει τη ζήτηση για ιχθυάλευρα παρόλο που η προσφορά δεν μπορεί να αυξηθεί ανάλογα. Φυσικά φαινόμενα όπως η ταλάντωση Ελ Νίνιο-Νότια επηρεάζουν την αλιεία κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού της Κεντρικής Αμερικής, οδηγώντας σε εποχιακές ελλείψεις και αυξημένες τιμές. Λόγω αυτών των παραγόντων, η αγορά ιχθυάλευρων είναι ασταθής και οι τιμές συχνά εκτοξεύονται. Η αναζήτηση κατάλληλων και οικονομικά αποδοτικών εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης για χρήση σε βιομηχανικές υδροτροφές θα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη εντατικής υδατοκαλλιέργειας στην Ασία.
Το καλύτερης ποιότητας ιχθυάλευρα λαμβάνεται από ωμό ψάρι. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η διάσπαση των πρωτεϊνών και του ελαίου, τα ωμά ψάρια συχνά επεξεργάζονται με αποστράγγιση, ψύξη (συστήματα κρύου νερού, ανάμειξη πάγου με ψάρια) ή χημική συντήρηση (με νιτρώδες νάτριο ή φορμαλδεΰδη).
Η πρώτη ύλη (ωμό ψάρι ή κονσερβοποιημένο ψάρι) αποτελείται από 3 κύρια κλάσματα: στερεά (ξηρή ουσία χωρίς λιπαρά), λάδι και νερό. Το ιχθυάλευρο παρασκευάζεται με μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, το πάτημα, το στέγνωμα και το άλεσμα. Μετά το μαγείρεμα, γενικά στους 85-90°C περίπου, το μαγειρεμένο ψάρι πιέζεται μέσω μιας βιδωτής πρέσας όπου αφαιρούνται τα υγρά και δημιουργείται ένα «πρέσσα-κέικ». Τα υγρά μεταγγίζονται, τα υπερκείμενα φυγοκεντρούνται για να ληφθεί «κολλητικό νερό», το οποίο συμπυκνώνεται μέσω ήπιας εξάτμισης. Το κέικ πρέσας και το νερό του στικ αναμιγνύονται πριν μπουν σε στεγνωτήριο για να ληφθούν ιχθυάλευρα με τελική υγρασία περίπου 10%. Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια επεξεργασίας, μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε ιχθυάλευρα ποικίλων ποιοτήτων.
Τα καλής ποιότητας ιχθυάλευρα περιέχουν επίπεδα ακατέργαστων πρωτεϊνών πάνω από 66%, περιεκτικότητα σε λίπος περίπου 8 έως 11%, και στάχτη γενικά κάτω από 12%. Σε ορισμένες από τις τροπικές αναπτυσσόμενες χώρες, το «ιχθυάλευρο» παράγεται μερικές φορές μετά από ξήρανση και άλεσμα στον ήλιο και μπορεί να έχει πολύ υψηλά επίπεδα τέφρας και σχετικά χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης. Άλλα υποπροϊόντα αλιείας περιλαμβάνουν συμπυκνώματα πρωτεΐνης ψαριού με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (πάνω από 70%).
Στη δεκαετία του 1980, το διατηρημένο με οξύ “ενσίρωμα ψαριών” προωθήθηκε πολύ ως ένα από τα μέσα διατήρησης των σκουπιδιών ή ωμού ψαριού και για την παραγωγή τροφών για υδατοκαλλιέργειες που προορίζονται για ιχθυοκαλλιέργεια με ανάμειξη τέτοιων ενσιρωμάτων με άλλες ζωοτροφές, αν και αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται ευρέως. .
Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο που θα χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές για εκτρεφόμενα ψάρια και μαλακόστρακα, υπήρξε ανησυχία ότι η υπερβολική εξάρτηση από τη σύλληψη αλιευτικών προϊόντων για την υδατοκαλλιέργεια θα συνέβαλε στην υπερεκμετάλλευση ορισμένων είδη αλιείας, με συνακόλουθες επιπτώσεις στα αποθέματα άλλων άγριων ψαριών. Ωστόσο, τα δεδομένα χρονοσειρών δείχνουν ότι δεν υπήρξε ανοδική τάση στην αλιεία ψαριών για ζωοτροφή από τη δεκαετία του 1980. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στα σκευάσματα ιχθυοτροφών, αναγνωρίζεται πλέον ότι η υδατοκαλλιέργεια συμβάλλει στην παγκόσμια προσφορά αλιείας και δεν εξαντλεί τους θαλάσσιους αλιευτικούς πόρους. Επιπλέον, η βιομηχανία ιχθυάλευρων έχει δεσμευτεί και έχει θεσπίσει αρκετά αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αλιεία πρώτης κατηγορίας τηρεί τα κριτήρια βιωσιμότητας. Ένα άλλο θέμα ανησυχίας είναι η κακή διαχείριση των απορριπτόμενων.
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Ξηρά ύλη | % ως τροφοδοτείται | 92.1 | 1.0 | 90.0 | 94.4 | 477 |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % DM | 75.4 | 1.7 | 71.3 | 79.8 | 480 |
Εκχύλισμα αιθέρα, υδρόλυση HCl | % DM | 11.0 | 1.6 | 7.7 | 13.7 | 72 |
Φλαμουριά | % DM | 13.6 | 1.9 | 11.1 | 18.2 | 458 |
Ακαθάριστη ενέργεια | MJ/kg DM | 21.9 | 0.6 | 20.7 | 22.3 | 8 |
Μεταλλικά στοιχεία | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Ασβέστιο | g/kg DM | 26.5 | 7.6 | 15.4 | 42.6 | 307 |
Φώσφορος | g/kg DM | 22.3 | 2.4 | 19.0 | 28.0 | 304 |
Κάλιο | g/kg DM | 11.9 | 1 | |||
Νάτριο | g/kg DM | 10.9 | 1.6 | 7.4 | 14.4 | 89 |
Μαγνήσιο | g/kg DM | 3.1 | 1 | |||
Μαγγάνιο | mg/kg DM | 10 | 10 | 10 | 2 | |
Ψευδάργυρος | mg/kg DM | 99 | 18 | 75 | 120 | 5 |
Αμινοξέα | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Αλανίνη | % πρωτεΐνη | 6.1 | 0.2 | 5.7 | 6.4 | 18 |
Αργινίνη | % πρωτεΐνη | 5.8 | 0.6 | 4.2 | 6.6 | 19 |
Ασπαρτικό οξύ | % πρωτεΐνη | 8.7 | 0.4 | 7.9 | 9.5 | 18 |
Κυστίνη | % πρωτεΐνη | 0.8 | 0.1 | 0.7 | 0.9 | 28 |
Γλουταμινικό οξύ | % πρωτεΐνη | 12.6 | 0.8 | 11.8 | 15.0 | 18 |
Γλυκίνη | % πρωτεΐνη | 5.9 | 0.8 | 4.3 | 7.7 | 19 |
Histidine | % protein | 2.2 | 0.5 | 1.6 | 3.5 | 19 |
Isoleucine | % protein | 4.3 | 0.4 | 3.2 | 5.0 | 19 |
Leucine | % protein | 7.0 | 0.6 | 5.5 | 8.1 | 19 |
Lysine | % protein | 7.5 | 0.3 | 7.0 | 8.1 | 39 |
Methionine | % protein | 2.8 | 0.3 | 2.3 | 3.5 | 32 |
Phenylalanine | % protein | 3.8 | 0.3 | 2.8 | 4.3 | 19 |
Proline | % protein | 3.8 | 0.4 | 3.2 | 4.3 | 7 |
Serine | % protein | 4.0 | 0.2 | 3.6 | 4.5 | 18 |
Threonine | % protein | 4.1 | 0.3 | 3.1 | 4.6 | 19 |
Tryptophan | % protein | 1.1 | 0.1 | 0.8 | 1.2 | 15 |
Tyrosine | % protein | 2.9 | 0.3 | 2.3 | 3.7 | 19 |
Valine | % protein | 4.9 | 0.4 | 3.9 | 5.7 | 19 |
Τα ιχθυάλευρα είναι η πιο σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή συνδυασμένων ζωοτροφών. 1 κιλό περιέχει 42 – 60 g λυσίνης, 21 – 30 g μεθειονίνης + κυστίνης και 9,9 – 14,5 mJ ενέργειας ανταλλαγής κατά μέσο όρο. Η θρεπτική αξία του ιχθυάλευρου εξαρτάται από τη σύνθεση του είδους των ψαριών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή, την εποχή και τον τόπο αλίευσης, την τεχνολογία επεξεργασίας κ.λπ. Το ιχθυάλευρο που παράγεται σε διάφορες χώρες ποικίλλει ως προς την περιεκτικότητα σε ακατέργαστες πρωτεΐνες και αμινοξέα.
Ψαράλευρο – ένα από τα πρόσθετα που περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη των ζώων:
- Συμπυκνωμένη πρωτεΐνη.
- Λιπαρά οξέα ωμέγα – 3 DHA και ERA.
- Κύρια αμινοξέα: μεθειονίνη, κυστίνη, λυσίνη, θρεονίνη και θρυπτοφάνη.
- Βιταμίνες της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, της βιοτίνης, των βιταμινών Β12, А και D.
Τα ιχθυάλευρα παρασκευάζονται από απόβλητα παραγωγής ψαριών. Θα πρέπει να αποτελεί από 2% έως 10% του σιτηρεσίου ανάλογα με την εφαρμογή και την ανάγκη. Ο θετικός αντίκτυπος περιλαμβάνει έως και 15% βελτίωση στη διατροφή και 4% βελτίωση στην ανάπτυξη.
Το ιχθυάλευρο είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας – μια από τις πιο πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης, λυσίνης και του αμινοξέος μεθειονίνη. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ανάπτυξης των ζώων.
Η συμπερίληψη αυτού του πρόσθετου εξασφαλίζει την παροχή 100% εύπεπτου φωσφόρου και ασβεστίου, λιπών, βιταμινών Α και D και βιταμινών της ομάδας Β. Επιπλέον, το ιχθυάλευρο μειώνει την εξάρτηση από συνθετικά αμινοξέα. Τα λιπαρά οξέα στα ιχθυάλευρα συμπληρώνουν επίσης τα οξέα από τις φυτικές πρωτεΐνες. Τα τελευταία περιέχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-6, ενώ τα ιχθυάλευρα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3. Μαζί με τις φυτικές πρωτεΐνες, το ιχθυάλευρο παρέχει τη βέλτιστη αναλογία περιεκτικότητας μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3, η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται από 10 : 1 έως 5 : 1.
Η χρήση ιχθυάλευρου στη διατροφή των ζώων έχει θετική επίδραση στην ευημερία των ζώων και στην ποιότητα των ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά, γάλα).
Ψάρι
Δεδομένου ότι το απαραίτητο προφίλ αμινοξέων του ιχθυάλευρου αντανακλά αυτό του ιδανικού σχεδίου πρωτεΐνης για τα ψάρια ή τις γαρίδες, το ιχθυάλευρο είναι μια κύρια πηγή πρωτεΐνης στην υδατοκαλλιέργεια. Η πεπτικότητα των πρωτεϊνών των ιχθυαλεύρων καλής ποιότητας είναι πολύ υψηλή με εξίσου υψηλή διαθεσιμότητα αμινοξέων. Το ιχθυάλευρο είναι επίσης πηγή βασικών λιπαρών οξέων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Πρόβατο
Στα πρόβατα, η περιεκτικότητα σε αδιάσπαστη πρωτεΐνη του ιχθυάλευρου βελτιώνει την πρόσληψη χορτονομής. Τα επίπεδα εγκλεισμού κυμαίνονται από 2,5% στα αρνιά έως 7,5% στις προβατίνες αρμέγματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βελτιώνει την ανοσολογική κατάσταση: η διατροφή των προβατίνων με ιχθυάλευρα κατά τη διάρκεια της ύστερης εγκυμοσύνης μείωσε την προσβολή από σκουλήκια και έτσι μείωσε τη χρήση ανθελμινθικών
Τα συμπληρώματα ιχθυάλευρων αυξάνουν την απόδοση αναπαραγωγής στις προβατίνες: ποσοστά σύλληψης, βάρος απορριμμάτων αρνιού, βάρος αρνιού και σφρίγος κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πρωτογάλακτος και θερμότητας. Οι αρμέγουσες προβατίνες συμπληρωμένες με ιχθυάλευρα παρήγαγαν περισσότερο γάλα. Το ιχθυάλευρο βελτίωσε επίσης τα κέρδη ζωντανού βάρους σε πρόωρα απογαλακτισμένα αρνιά που βόσκουν ψηλή φέσου
Γουρούνια
Το ιχθυάλευρο έχει υψηλή βιολογική αξία για τους χοίρους. Η πρωτεΐνη του ιχθυάλευρου είναι καλής ποιότητας: έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεθειονίνη και η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. Τα περιεχόμενά του σε βιταμίνες, n-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα είναι πολύ πολύτιμα για τους χοίρους. Τα επίπεδα ενσωμάτωσης κυμαίνονται από 5 έως 10% στις τροφές χοιριδίων έως περίπου 3% στις τροφές για τελειοποιητές ή χοιρομητέρες
Διαφορετικές μελέτες απέδειξαν ότι το ιχθυάλευρο είναι ωφέλιμο σε ορεκτικά και σε απογαλακτισμένους χοίρους σε ποσοστά κάτω του 10%. Ποσοστά συμπερίληψης υψηλότερα από 10% δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα Τα ιχθυάλευρα αναφέρεται επίσης ότι είναι υποαλλεργικό στα χοιρίδια και βρέθηκε ότι μειώνει τη διάρροια μετά τον απογαλακτισμό. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε χοιρίδια με χαμηλή κατάσταση υγείας για να βελτιώσει το καθημερινό κέρδος
Πουλερικά
Τα ιχθυάλευρα είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή συμπυκνωμένης πρωτεΐνης για τα πουλερικά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου τα χερσαία ζωικά υποπροϊόντα έχουν απαγορευτεί στις τροφές πουλερικών. Το ιχθυάλευρο έχει υψηλή βιολογική αξία στα πουλερικά, όχι μόνο ως πηγή πρωτεΐνης αλλά και ως πηγή μετάλλων, όπως P και Ca, και ιχνοστοιχείων όπως Se ή I. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των ιχθυάλευρων περιορίζουν τα επίπεδα συμπερίληψης και αυτά παραμένουν γύρω ή κάτω από 5%
Η συμπερίληψη ιχθυάλευρων σε δίαιτες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αυξάνει το σωματικό βάρος, την ημερήσια αύξηση βάρους και την πρόσληψη τροφής. Το ιχθυάλευρο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής παρά στα ορεκτικά. Είναι πολύτιμο για τις νεαρές γαλοπούλες. Σε όρνιθες ωοπαραγωγής και κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, η συμπερίληψη ιχθυαλεύρου μπορεί να προκαλέσει γεύση ψαριού στα αυγά και το κρέας
Κουνέλια
Το ιχθυάλευρο είναι μια πολύτιμη τροφή για τα κουνέλια. Λόγω του κόστους του, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αντικατάστασής του από φθηνότερα προϊόντα: ήταν δυνατή η ολική ή μερική αντικατάσταση του ιχθυάλευρου με κόκκους κινόα, αιμάλευρο, εξωθημένα απόβλητα εκκολαπτηρίου, κρεατάλευρα και σπλάχνα πουλερικών.
καρκινοειδή
Όπως και οι ιχθυοτροφές, οι τροφές για γαρίδες θαλάσσης ή γλυκού νερού περιέχουν υψηλά επίπεδα ιχθυάλευρων (έως και 40%). Ωστόσο, τα φυτικά συστατικά ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο ως εναλλακτική λύση στα ιχθυάλευρα ή άλλες πηγές πρωτεϊνών θαλάσσιας προέλευσης, όπως γαρίδαλευρο ή καλαμάρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της εκτροφής γαρίδας
- Σάκοι πολυπροπυλενίου με ένθετο/χάρτινα ελάσματα, καθαρό βάρος έως 50 κιλά
- Δοχεία από μαλακό πολυπροπυλένιο (μεγάλοι σάκοι) καθαρού βάρους έως 1.000 kg ή όπως έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη
- Χύμα
Η συσκευασία έχει το λογότυπο του κατασκευαστή και μια ετικέτα τοποθετημένη στη ραφή με τυπικές πληροφορίες καταναλωτή.
Διάρκεια ζωής: 12 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής.
Αποθήκευση: σε αεριζόμενο δωμάτιο στην αρχική συσκευασία σε θερμοκρασία κάτω από 25°C και σχετική υγρασία αέρα κάτω από 75%.