.

.

Φτεράλευρο

Τα φτερά είναι υποπροϊόν των εργασιών επεξεργασίας κρεατοπαραγωγής, γαλοπούλας και πουλερικών. Η μεταβλητότητα του φτερολεύρου μεταξύ των παρτίδων και μεταξύ των φυτών μπορεί να είναι αρκετά υψηλή λόγω των διαφορών στα περιλαμβανόμενα (κεφάλια, πόδια, δέρμα κ.λπ.).

Το μαγείρεμα των φτερών υπό πίεση είναι η κύρια μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φτερού. Έχουν εντοπιστεί ορισμένα βακτήρια που παράγουν ένα ένζυμο πέψης φτερών, το οποίο θα μετατρέψει το πρωτεϊνικό κλάσμα σε εύπεπτη μορφή. Η πεπτικότητα της πεψίνης χρησιμοποιείται ως μέθοδος αξιολόγησης της ποιότητας του φτερόλευρου. Κανονικά, η πεπτικότητα της πεψίνης 75 % θεωρείται ως ελάχιστη τιμή για να διασφαλιστεί ότι το φτερόλευρο έχει υποστεί επαρκή επεξεργασία.

Κύρια ανάλυση Μονάδα Μέσος όρος SD Ελάχ Μέγιστη Σημ
Ξηρά ύλη % ως τροφοδοτείται 92.1 1.9 88.3 95.7 107
Ακατέργαστη πρωτεΐνη % DM 85.7 5.0 73.8 96.5 118
Ακατέργαστη ίνα % DM 0.9 0.6 0.3 2.9 18
NDF % DM 55.8 1.9 53.8 57.5 3
ADF % DM 6.5 2.9 2.0 11.7 10
Λιγνίνη % DM 5.5 2.2 4.1 8.0 3
Εκχύλισμα αιθέρα % DM 6.7 2.5 2.5 13.6 46
Εκχύλισμα αιθέρα, υδρόλυση HCl % DM 9.5 1.8 4.8 12.9 57
Φλαμουριά % DM 5.5 3.8 1.3 16.0 115
Ολικά σάκχαρα % DM 0.3 0.2 0.2 0.6 4
Ακαθάριστη ενέργεια MJ/kg DM 23.5 0.4 22.7 24.0 18
       
Μεταλλικά στοιχεία Μονάδα Μέσος όρος SD Ελάχ Μέγιστη Σημ
Ασβέστιο g/kg DM 12.7 4.1 3.6 16.8 22
Φώσφορος g/kg DM 8.2 1.9 2.6 8.8 22
Κάλιο g/kg DM 1.3 0.2 1.0 1.5 10
Sodiumg/kg DM1.30.21.01.410
Magnesiumg/kg DM0.91.30.44.510
Manganesemg/kg DM1667217
Zincmg/kg DM142201061577
Coppermg/kg DM1017116
Ironmg/kg DM6252132468336
       
Amino acidsUnitAvgSDMinMaxNb
Alanine% protein4.60.34.15.319
Arginine% protein6.70.45.67.424
Aspartic acid% protein6.70.26.57.019
Cystine% protein4.30.34.05.023
Glutamic acid% protein10.60.98.611.619
Glycine% protein7.30.56.18.321
Histidine% protein0.80.20.51.424
Isoleucine% protein4.90.43.55.325
Leucine% protein8.00.57.39.226
Lysine% protein2.10.21.72.627
Methionine% protein0.70.10.61.026
Phenylalanine% protein4.70.43.95.425
Proline% protein9.40.38.810.017
Serine% protein11.40.98.512.019
Threonine% protein4.60.43.75.326
Tryptophan% protein0.60.10.50.87
Tyrosine% protein2.50.32.13.318
Valine% protein7.21.15.18.125

 

 

 
 

Ετησίως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι φτερών παράγονται ως υποπροϊόν από ευρωπαϊκά σφαγεία πουλερικών. Η ποσότητα φτερού ως υποπροϊόντος αυξάνεται σταθερά με την αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών. Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων κρέατος απαιτεί περισσότερα ζώα και ως εκ τούτου απαιτούνται αυξανόμενες ποσότητες ζωοτροφών πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Τα φτερά περιέχουν 85% – 90% κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη δομής που περιέχει πρωτεΐνες που χρειάζονται τα ζώα αλλά δεν μπορεί να αφομοιωθεί άμεσα. Επομένως απαιτείται υδρόλυση της κερατίνης για να γίνει εύπεπτη. Σε αυτή τη διαδικασία οι δισουλφιδικοί δεσμοί στην κερατίνη σπάνε και οι αμιδικοί δεσμοί σπάνε για να σχηματίσουν πιο εύπεπτες μικρότερες πρωτεΐνες, πεπτίδια και αμινοξέα.

Οι επεξεργασμένες πρωτεΐνες φτερών χρησιμοποιούνται ως συστατικό τροφής για τροφές για κατοικίδια, υδάτινες δίαιτες και ζωοτροφές για γουνοφόρα ζώα. Οκτώ απαραίτητα αμινοξέα στο άλευρο πρωτεΐνης φτερών (ARG, ILE, LEU, PHE, THR, VAL TRP και CYS) υπάρχουν σε υψηλότερες ποσότητες από ό,τι στο ιχθυάλευρο. Ωστόσο, λόγω της μη ισορροπημένης σύνθεσης αμινοξέων του φτερού, π.χ. έλλειψη τριών άλλων απαραίτητων αμινοξέων, LYS, MET και HIS, το φτερόλευρο αποτελεί μόνο μέρος της σύνθεσης συμπληρωματικής τροφής.

Η συμβατική μέθοδος επεξεργασίας βιομηχανικών πρωτεϊνών φτερών είναι η υδρόλυση με θερμική πίεση. Ωστόσο, κατά τη θέρμανση σε αυτή τη διαδικασία η θρεπτική αξία των πρωτεϊνών φτερών μειώνεται σημαντικά.

 
  • Σάκοι πολυπροπυλενίου με ένθετο/χάρτινα ελάσματα, καθαρό βάρος έως 50 κιλά
  • Δοχεία από μαλακό πολυπροπυλένιο (μεγάλοι σάκοι) καθαρού βάρους έως 1.000 kg ή όπως έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη
  • Χύμα

Η συσκευασία έχει το λογότυπο του κατασκευαστή και μια ετικέτα τοποθετημένη στη ραφή με τυπικές πληροφορίες καταναλωτή.

Διάρκεια ζωής: 12 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής.

Αποθήκευση: σε αεριζόμενο δωμάτιο στην αρχική συσκευασία σε θερμοκρασία κάτω από 25°C και σχετική υγρασία αέρα κάτω από 75%.

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο