.
.
ΤΡΟΦΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Μια από τις πιο σημαντικές πηγές ζωικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων, μαζί με κρεατοστεάλευρα, αιματάλευρα, φτεράλευρο και ιχθυάλευρο. Παρασκευάζεται με συνδυασμό των υποπροϊόντων που προέρχονται από σφαγεία πουλερικών ή μονάδες επεξεργασίας πουλερικών.
Είναι γενικά ένα εύγευστο και υψηλής ποιότητας συστατικό τροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Εκτός από τη χρήση του στην κτηνοτροφία, έχει μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες τροφών για ζώα συντροφιάς και υδατοκαλλιέργειας.
Άλευρο παραπροϊόντων πουλερικών
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Ξηρά ύλη | % ως τροφοδοτείται | 92.3 | 2.4 | 85.3 | 97.8 | 1902 | |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % DM | 60.2 | 7.3 | 47.3 | 86.1 | 1929 | |
Εκχύλισμα αιθέρα | % DM | 27.9 | 6.9 | 8.6 | 38.7 | 1403 | |
Εκχύλισμα αιθέρα, υδρόλυση HCl | % DM | 24.4 | 6.4 | 12.1 | 35.0 | 482 | |
Φλαμουριά | % DM | 10.6 | 4.6 | 2.7 | 23.8 | 1892 | |
Ακαθάριστη ενέργεια | MJ/kg DM | 24.4 | 2.5 | 19.9 | 27.4 | 23 | |
Μεταλλικά στοιχεία | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Ασβέστιο | g/kg DM | 20.3 | 9.6 | 6.7 | 55.8 | 1481 | |
Φώσφορος | g/kg DM | 10.1 | 4.8 | 2.0 | 28.3 | 1489 | |
Κάλιο | g/kg DM | 4.1 | 0.8 | 2.9 | 5.5 | 13 | |
Νάτριο | g/kg DM | 2.7 | 0.6 | 1.6 | 4.8 | 168 | |
Μαγνήσιο | g/kg DM | 0.7 | 0.2 | 0.5 | 0.9 | 7 | |
Μαγγάνιο | mg/kg DM | 18 | 9 | 11 | 34 | 7 | |
Ψευδάργυρος | mg/kg DM | 67 | 41 | 10 | 126 | 7 | |
Χαλκός | mg/kg DM | 41 | 59 | 5 | 157 | 7 | |
Σίδερο | mg/kg DM | 5107 | 4872 | 212 | 13825 | 87 | |
Αμινοξέα | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Αλανίνη | % πρωτεΐνη | 5.5 | 0.3 | 5.1 | 6.2 | 18 | |
Αργινίνη | % πρωτεΐνη | 6.6 | 0.4 | 5.5 | 7.1 | 30 | |
Ασπαρτικό οξύ | % πρωτεΐνη | 6.9 | 0.3 | 6.6 | 7.8 | 17 | |
Κυστίνη | % πρωτεΐνη | 2.5 | 0.9 | 1.2 | 3.4 | 23 | |
Γλουταμινικό οξύ | % πρωτεΐνη | 10.9 | 0.6 | 10.3 | 12.4 | 17 | |
Γλυκίνη | % πρωτεΐνη | 8.8 | 0.8 | 7.9 | 11.5 | 23 | |
Ιστιδίνη | % πρωτεΐνη | 1.8 | 0.5 | 1.1 | 2.5 | 30 | |
Ισολευκίνη | % πρωτεΐνη | 3.9 | 0.3 | 3.5 | 4.4 | 30 | |
Λευκίνη | % πρωτεΐνη | 7.0 | 0.3 | 6.2 | 7.5 | 30 | |
Λυσίνη | % πρωτεΐνη | 4.4 | 1.3 | 0.8 | 6.3 | 40 | |
Μεθειονίνη | % πρωτεΐνη | 1.4 | 0.3 | 1.0 | 1.9 | 27 | |
Φαινυλαλανίνη | % πρωτεΐνη | 3.9 | 0.3 | 3.2 | 4.6 | 30 | |
Προλίνη | % πρωτεΐνη | 8.0 | 1.8 | 6.3 | 14.0 | 17 | |
Σερίνη | % πρωτεΐνη | 6.3 | 1.4 | 3.8 | 7.8 | 23 | |
Θρεονίνη | % πρωτεΐνη | 3.9 | 0.2 | 3.6 | 4.5 | 30 | |
Τρυπτοφάνη | % πρωτεΐνη | 0.7 | 0.2 | 0.5 | 1.2 | 16 | |
Τυροσίνη | % πρωτεΐνη | 2.6 | 0.3 | 2.2 | 2.9 | 22 | |
Βαλίν | % πρωτεΐνη | 5.4 | 0.6 | 4.5 | 6.6 | 30
|
Γεύμα πουλερικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Ξηρά ύλη | % ως τροφοδοτείται | 93.7 | 1.5 | 90.3 | 95.8 | 95 | |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % DM | 82.2 | 3.3 | 76.0 | 89.8 | 98 | |
Εκχύλισμα αιθέρα | % DM | 11.2 | 3.0 | 2.4 | 15.8 | 99 | |
Φλαμουριά | % DM | 5.1 | 1.8 | 2.7 | 11.4 | 99 | |
Μεταλλικά στοιχεία | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Ασβέστιο | g/kg DM | 15.0 | 4.8 | 7.2 | 26.5 | 93 | |
Φώσφορος | g/kg DM | 6.1 | 2.2 | 2.2 | 11.0 | 93 | |
Διατροφικές αξίες πουλερικών | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ | |
Πουλερικά TMen | MJ/kg DM | 14.8 | 0.2 | 14.6 | 15.0 | 4 |
Όπως και τα άλλα υποπροϊόντα της επεξεργασίας, το υποπροϊόν πουλερικών είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα και αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων για τα μονογαστρικά είδη. Η σύνθεση των υποπροϊόντων πουλερικών εξαρτάται από τις συνθήκες επεξεργασίας και από την πηγή των πρώτων υλών. Ορισμένα υποπροϊόντα πουλερικών έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της τάξης του 75-90% με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα (λιγότερο από 10%) και λίπος (λιγότερο από 15%). Άλλα υποπροϊόντα πουλερικών είναι χαμηλότερης ποιότητας, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο εύρος 55-75% και υψηλότερες ποσότητες τέφρας (έως 15%) και λίπους (πάνω από 15% και έως 30%)
Μηρυκαστικά
Τα εντόσθια πουλερικών είναι κατάλληλη πηγή πρωτεΐνης για μηρυκαστικά Ιδιαίτερα, η θερμική επεξεργασία που εφαρμόζεται στα υποπροϊόντα πουλερικών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας καθιστά το τελικό γεύμα πολύτιμη πηγή μη αποικοδομημένων πρωτεϊνών της μεγάλης κοιλίας για τα μηρυκαστικά.
Αποικοδόμηση και πεπτικότητα
Η αποτελεσματική ικανότητα αποικοδόμησης ακατέργαστων πρωτεϊνών του υποπροϊόντος αλεύρου πουλερικών είναι χαμηλότερη από αυτή του σογιάλευρου και της ελαιοκράμβης , με αναλογία 0,7-0,8 και πολύ χαμηλότερη από αυτή του πλήρους βαμβακόσπορου (αναλογία 0,6-0,7) Ωστόσο, είναι υψηλότερη από αυτό των κρεατοστεάλευρων, των φτερών και των αιματάλευρων και. Η πεπτικότητα των πρωτεϊνών είναι επίσης χαμηλότερη από αυτή του αλεύρου σόγιας, αλλά υψηλότερη από αυτή του κρέατος και των οστεάλευρων. Πρόσθετες διεργασίες μπορούν να τροποποιήσουν την αποικοδόμηση των πρωτεϊνών: αυξήθηκε μετά από ενζυμική επεξεργασία ή επεξεργασία με NaOH του αλεύρου ορνίθων (και μειώθηκε όταν εφαρμόζεται θειώδες υγρό στα σφάγια ωοπαραγωγών ορνίθων
Ως συνέπεια της χαμηλής αποικοδόμησής του, η διαιτητική χρήση του υποπροϊόντος γεύματος πουλερικών αυξάνει τη δωδεκαδακτυλική ροή των αμινοξέων. Ωστόσο, μπορεί να είναι απαραίτητο να προστεθεί μια πηγή διαλυτού αζώτου στη διατροφή για να διατηρηθεί η μικροβιακή σύνθεση στην κοιλιά
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής
Το γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Συνιστώνται ημερήσιες ποσότητες από 0,5 έως 0,7 kg. Η συμπερίληψη έως και 1 kg/ημέρα σε δίαιτα ενσίρωσης αραβοσίτου αύξησε την παραγωγή γάλακτος και βελτίωσε τη σύνθεση του γάλακτος. Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτούνται χαμηλότερα ποσοστά συμπερίληψης λόγω προβλημάτων γευστικότητας. Η χρήση γεύματος υποπροϊόντων πουλερικών σε δίαιτες πριν τον τοκετό είναι επίσης δυνατή και επιτρέπει την κανονική αναπαραγωγική απόδοση και την παραγωγή γάλακτος. . Είναι επίσης καλύτερο να συμπεριλάβετε το γεύμα υποπροϊόντος πουλερικών σε ένα συνολικό μεικτό σιτηρέσιο αντί να το προσθέσετε στη διατροφή
Βοοειδή και αναπτυσσόμενα βοοειδή
Το γεύμα υποπροϊόντος πουλερικών αντικατέστησε πλήρως το άλευρο σόγιας (σε πρωτεϊνική βάση) στις δίαιτες των βόδιων χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση ή στην πεπτικότητα της δίαιτας και με παρόμοια ή υψηλότερα αποτελέσματα για ημερήσιο κέρδος και αποτελεσματικότητα της τροφής.
Η προσθήκη γεύματος υποπροϊόντος πουλερικών στη δίαιτα των τελικών βόδων αύξησε την παροχή μεταβολιζόμενης πρωτεΐνης καλύτερα από τα συμπληρώματα ουρίας. Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης οφείλεται στην ποσότητα της μεταβολιζόμενης μεθειονίνης. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών, η τρυπτοφάνη μπορεί να είναι το πρώτο περιοριστικό αμινοξύ για τα βόδια
Στους μόσχους Holstein, η συμπλήρωση με γεύμα υποπροϊόντος πουλερικών σε ποσοστό 10% είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση ανάπτυξης και οικονομική απόδοση
Πρόβατο
Το άλευρο υποπροϊόντων πουλερικών βρέθηκε ότι είναι ένα χρήσιμο και φθηνότερο υποκατάστατο πρωτεΐνης για το άλευρο σόγιας σε σιτηρέσια για την καλλιέργεια αρνιών. Βελτίωσε το ημερήσιο κέρδος χωρίς να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα της μετατροπής της τροφής και μείωσε το κόστος της τροφής όταν προστέθηκε σε ολόκληρες δίαιτες με βάση το ζαχαροκάλαμο. Συμπεριλαμβανομένου γεύματος υποπροϊόντων πουλερικών έως και 10% σε σιτηρέσια υψηλής συγκέντρωσης ενισχύει τις επιδόσεις ανάπτυξης και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών ) και αυξάνει την κατακράτηση ενέργειας
Άλλα υποπροϊόντα επεξεργασίας πουλερικών
Τα λύματα από την επεξεργασία των πουλερικών μπορούν να καθαριστούν με την τεχνική επίπλευσης διαλυμένου αέρα και η προκύπτουσα λάσπη μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία και να στεγνώσει, δίνοντας ένα προϊόν που ονομάζεται «δευτερογενή πρωτεϊνικά θρεπτικά συστατικά» που περιέχει περίπου 47% πρωτεΐνη (με βάση το DM). Αυτό το προϊόν μπορεί να συμπεριληφθεί στις δίαιτες των βοδιών προκειμένου να παρέχει έως και 25% συμπληρωματικό άζωτο χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις. Μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί σε ποσοστό έως και 40% του συμπληρωματικού Ν στα σιτηρέσια κατσίκας κρέατος
Η αντικατάσταση του 60% της πρωτεΐνης σόγιαλευλου από πρωτεΐνη συνεξωθημένου μίγματος του κλάσματος σκληρού ιστού από εξαντλημένες όρνιθες με φλούδα σόγιας αύξησε την πρόσληψη DM και την κατακράτηση αζώτου στις αναπτυσσόμενες κατσίκες (
Γουρούνια
Το άλευρο υποπροϊόντος πουλερικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρόμοια με το κρεατάλευρα σε σιτηρέσια χοίρων. Είναι γενικά εύγευστο και μπορεί να ταΐσει σε όλες τις κατηγορίες χοίρων χωρίς μεγάλα προβλήματα. Η ποσότητα της εύπεπτης λυσίνης (περίπου 2,5% DM) είναι συγκρίσιμη με αυτή του σογιάλευρου. Η σύσταση των αμινοξέων είναι παρόμοια με αυτή του κρεατοάλευρου ή των κρεατοστεάλευρων, αλλά ελαφρώς χαμηλότερης ποιότητας από αυτή του ιχθυάλευρου. Η πεπτικότητα των αμινοξέων φαίνεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι για το σόγιαλευρο και αρκετά μεταβλητή ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας
Οι τιμές DE και ME του αλεύρου πουλερικών ποικίλλουν από 16,3 έως 18,5 MJ/kg και από 14,9 έως 17,2 MJ/kg, αντίστοιχα. Η τιμή NE του αλεύρου πουλερικών μπορεί να υπολογιστεί από τις τιμές ME χρησιμοποιώντας μια αναλογία NE/ME 70%.
Λίγη έρευνα έχει γίνει σχετικά με τη χρήση του υποπροϊόντος γεύματος πουλερικών στη διατροφή των χοίρων. Στις αρχικές δίαιτες, χρησιμοποιήθηκε το 10% του γεύματος πουλερικών χωρίς αρνητική επίδραση στην αναπτυξιακή απόδοση Για νεαρούς χοίρους με χαμηλότερο αναπτυξιακό δυναμικό (λιγότερο από 350 g/ημέρα κατά μέσο όρο από 10 έως 45 kg ΣΒ), το γεύμα πουλερικών αντικατέστησε το 100% του πρωτεϊνικό συστατικό της δίαιτας Σε μια δίαιτα που διαμορφώθηκε από τον απογαλακτισμό έως τη σφαγή, χρησιμοποιήθηκε έως και 7,5% άλευρο πουλερικών χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η συμπερίληψη του άλευρου πουλερικών ως μοναδικής πηγής πρωτεΐνης στις δίαιτες καλλιέργειας και τελικής επεξεργασίας μείωσε την πρόσληψη τροφής και την ανάπτυξη σε σύγκριση με μια δίαιτα με βάση το σόγιαλευρο. χοίροι χωρίς καταθλιπτικές επιδόσεις ή χαρακτηριστικά σφαγίου). Το άλευρο παραπροϊόντων κοτόπουλου αντικατέστησε επίσης το 33% του ιχθυάλευρου στη δίαιτα χοίρων χωρίς να μειώνει την απόδοση ή τα χαρακτηριστικά του σφαγίου
Προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επεξεργασίας, οι ερευνητές έχουν ενσιρώσει υποπροϊόντα πουλερικών με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Παραπροϊόντα πουλερικών ενσιρωμένα με αραβόσιτο (30:60) και Lactobacillus acidophilus μπορούν να συμπεριληφθούν σε ποσοστό έως και 20% σε δίαιτες τελικής ανάπτυξης χωρίς επιβλαβή επίδραση στο μέσο ημερήσιο κέρδος
Πουλερικά
Το γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα πουλερικών σε ποσοστό έως και 7 έως 10% χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των πτηνών. Ωστόσο, οι δίαιτες που περιέχουν άλευρα υποπροϊόντων πουλερικών θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η ικανότητα πέψης των αμινοξέων είναι χαμηλότερη από αυτή του άλευρου σόγιας (Bandegan et al., 2010)
Όταν εισήχθη σε ποσοστό έως και 4% σε ισορροπημένες δίαιτες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη Σε προηγούμενα πειράματα, παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα όταν συμπεριλήφθηκαν υποπροϊόντα πουλερικών έως και 10% σε δίαιτες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής. Στη δίαιτα ωοπαραγωγών ορνίθων, τα υποπροϊόντα πουλερικών δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και την ποιότητα των αυγών σε επίπεδο ενσωμάτωσης μεταξύ 5% και 7,5%
Τα υποπροϊόντα πουλερικών μπορούν να εξωθηθούν με κόκκους δημητριακών, αποδίδοντας ένα συστατικό με υψηλότερη πρωτεϊνική αξία από αυτή του κρέατος και των οστεάλευρων
Κουνέλια
Το άλευρο υποπροϊόντων πουλερικών συμπεριλήφθηκε σε ποσοστό έως και 8% και αντικατέστησε πλήρως το ιχθυάλευρο στη διατροφή των κουνελιών κρεατοπαραγωγής και των κουνελιών ανγκόρα. Με ένα κατάλληλο διαιτητικό σκεύασμα, λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και αμινοξέα, συμπεριλήφθηκε έως και 10% γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση της ανάπτυξης. Σε επίπεδο συμπερίληψης 18%, τα παραπροϊόντα κοτόπουλου μείωσαν την ανάπτυξη σε σύγκριση με τα ιχθυάλευρα (27 έναντι 30 g/ημέρα), αλλά το οικονομικό αποτέλεσμα (κόστος/kg παραγόμενου κρέατος) βελτιώθηκε κατά 10%. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το άλευρο υποπροϊόντων πουλερικών έχει επιζήμια επίδραση στην ποιότητα των pellet
Ψάρι
Τα συνιστώμενα επίπεδα συμπερίληψης αλεύρου υποπροϊόντων πουλερικών για ψάρια είναι της τάξης του 5-25% με μέση χρήση 5-10%. Το άλευρο υποπροϊόντων πουλερικών έχει ένα από τα καλύτερα συνολικά προφίλ αμινοξέων από όλα τα κύρια υποπροϊόντα της επεξεργασίας των ζώων της ξηράς
- Σάκοι πολυπροπυλενίου με ένθετο/χάρτινα ελάσματα, καθαρό βάρος έως 50 κιλά
- Δοχεία από μαλακό πολυπροπυλένιο (μεγάλοι σάκοι) καθαρού βάρους έως 1.000 kg ή όπως έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη
- Χύμα
Η συσκευασία έχει το λογότυπο του κατασκευαστή και μια ετικέτα τοποθετημένη στη ραφή με τυπικές πληροφορίες καταναλωτή.
Διάρκεια ζωής: 12 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής.
Αποθήκευση: σε αεριζόμενο δωμάτιο στην αρχική συσκευασία σε θερμοκρασία κάτω από 25°C και σχετική υγρασία αέρα κάτω από 75%.