.
.
Φτεράλευρο
Τα φτερά είναι υποπροϊόν των εργασιών επεξεργασίας κρεατοπαραγωγής, γαλοπούλας και πουλερικών. Η μεταβλητότητα του φτερολεύρου μεταξύ των παρτίδων και μεταξύ των φυτών μπορεί να είναι αρκετά υψηλή λόγω των διαφορών στα περιλαμβανόμενα (κεφάλια, πόδια, δέρμα κ.λπ.).
Το μαγείρεμα των φτερών υπό πίεση είναι η κύρια μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φτερού. Έχουν εντοπιστεί ορισμένα βακτήρια που παράγουν ένα ένζυμο πέψης φτερών, το οποίο θα μετατρέψει το πρωτεϊνικό κλάσμα σε εύπεπτη μορφή. Η πεπτικότητα της πεψίνης χρησιμοποιείται ως μέθοδος αξιολόγησης της ποιότητας του φτερόλευρου. Κανονικά, η πεπτικότητα της πεψίνης 75 % θεωρείται ως ελάχιστη τιμή για να διασφαλιστεί ότι το φτερόλευρο έχει υποστεί επαρκή επεξεργασία.
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Ξηρά ύλη | % ως τροφοδοτείται | 92.1 | 1.9 | 88.3 | 95.7 | 107 |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % DM | 85.7 | 5.0 | 73.8 | 96.5 | 118 |
Ακατέργαστη ίνα | % DM | 0.9 | 0.6 | 0.3 | 2.9 | 18 |
NDF | % DM | 55.8 | 1.9 | 53.8 | 57.5 | 3 |
ADF | % DM | 6.5 | 2.9 | 2.0 | 11.7 | 10 |
Λιγνίνη | % DM | 5.5 | 2.2 | 4.1 | 8.0 | 3 |
Εκχύλισμα αιθέρα | % DM | 6.7 | 2.5 | 2.5 | 13.6 | 46 |
Εκχύλισμα αιθέρα, υδρόλυση HCl | % DM | 9.5 | 1.8 | 4.8 | 12.9 | 57 |
Φλαμουριά | % DM | 5.5 | 3.8 | 1.3 | 16.0 | 115 |
Ολικά σάκχαρα | % DM | 0.3 | 0.2 | 0.2 | 0.6 | 4 |
Ακαθάριστη ενέργεια | MJ/kg DM | 23.5 | 0.4 | 22.7 | 24.0 | 18 |
Μεταλλικά στοιχεία | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Ασβέστιο | g/kg DM | 12.7 | 4.1 | 3.6 | 16.8 | 22 |
Φώσφορος | g/kg DM | 8.2 | 1.9 | 2.6 | 8.8 | 22 |
Κάλιο | g/kg DM | 1.3 | 0.2 | 1.0 | 1.5 | 10 |
Sodium | g/kg DM | 1.3 | 0.2 | 1.0 | 1.4 | 10 |
Magnesium | g/kg DM | 0.9 | 1.3 | 0.4 | 4.5 | 10 |
Manganese | mg/kg DM | 16 | 6 | 7 | 21 | 7 |
Zinc | mg/kg DM | 142 | 20 | 106 | 157 | 7 |
Copper | mg/kg DM | 10 | 1 | 7 | 11 | 6 |
Iron | mg/kg DM | 625 | 213 | 246 | 833 | 6 |
Amino acids | Unit | Avg | SD | Min | Max | Nb |
Alanine | % protein | 4.6 | 0.3 | 4.1 | 5.3 | 19 |
Arginine | % protein | 6.7 | 0.4 | 5.6 | 7.4 | 24 |
Aspartic acid | % protein | 6.7 | 0.2 | 6.5 | 7.0 | 19 |
Cystine | % protein | 4.3 | 0.3 | 4.0 | 5.0 | 23 |
Glutamic acid | % protein | 10.6 | 0.9 | 8.6 | 11.6 | 19 |
Glycine | % protein | 7.3 | 0.5 | 6.1 | 8.3 | 21 |
Histidine | % protein | 0.8 | 0.2 | 0.5 | 1.4 | 24 |
Isoleucine | % protein | 4.9 | 0.4 | 3.5 | 5.3 | 25 |
Leucine | % protein | 8.0 | 0.5 | 7.3 | 9.2 | 26 |
Lysine | % protein | 2.1 | 0.2 | 1.7 | 2.6 | 27 |
Methionine | % protein | 0.7 | 0.1 | 0.6 | 1.0 | 26 |
Phenylalanine | % protein | 4.7 | 0.4 | 3.9 | 5.4 | 25 |
Proline | % protein | 9.4 | 0.3 | 8.8 | 10.0 | 17 |
Serine | % protein | 11.4 | 0.9 | 8.5 | 12.0 | 19 |
Threonine | % protein | 4.6 | 0.4 | 3.7 | 5.3 | 26 |
Tryptophan | % protein | 0.6 | 0.1 | 0.5 | 0.8 | 7 |
Tyrosine | % protein | 2.5 | 0.3 | 2.1 | 3.3 | 18 |
Valine | % protein | 7.2 | 1.1 | 5.1 | 8.1 | 25
|
Ετησίως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι φτερών παράγονται ως υποπροϊόν από ευρωπαϊκά σφαγεία πουλερικών. Η ποσότητα φτερού ως υποπροϊόντος αυξάνεται σταθερά με την αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών. Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων κρέατος απαιτεί περισσότερα ζώα και ως εκ τούτου απαιτούνται αυξανόμενες ποσότητες ζωοτροφών πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Τα φτερά περιέχουν 85% – 90% κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη δομής που περιέχει πρωτεΐνες που χρειάζονται τα ζώα αλλά δεν μπορεί να αφομοιωθεί άμεσα. Επομένως απαιτείται υδρόλυση της κερατίνης για να γίνει εύπεπτη. Σε αυτή τη διαδικασία οι δισουλφιδικοί δεσμοί στην κερατίνη σπάνε και οι αμιδικοί δεσμοί σπάνε για να σχηματίσουν πιο εύπεπτες μικρότερες πρωτεΐνες, πεπτίδια και αμινοξέα.
Οι επεξεργασμένες πρωτεΐνες φτερών χρησιμοποιούνται ως συστατικό τροφής για τροφές για κατοικίδια, υδάτινες δίαιτες και ζωοτροφές για γουνοφόρα ζώα. Οκτώ απαραίτητα αμινοξέα στο άλευρο πρωτεΐνης φτερών (ARG, ILE, LEU, PHE, THR, VAL TRP και CYS) υπάρχουν σε υψηλότερες ποσότητες από ό,τι στο ιχθυάλευρο. Ωστόσο, λόγω της μη ισορροπημένης σύνθεσης αμινοξέων του φτερού, π.χ. έλλειψη τριών άλλων απαραίτητων αμινοξέων, LYS, MET και HIS, το φτερόλευρο αποτελεί μόνο μέρος της σύνθεσης συμπληρωματικής τροφής.
Η συμβατική μέθοδος επεξεργασίας βιομηχανικών πρωτεϊνών φτερών είναι η υδρόλυση με θερμική πίεση. Ωστόσο, κατά τη θέρμανση σε αυτή τη διαδικασία η θρεπτική αξία των πρωτεϊνών φτερών μειώνεται σημαντικά.
- Σάκοι πολυπροπυλενίου με ένθετο/χάρτινα ελάσματα, καθαρό βάρος έως 50 κιλά
- Δοχεία από μαλακό πολυπροπυλένιο (μεγάλοι σάκοι) καθαρού βάρους έως 1.000 kg ή όπως έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη
- Χύμα
Η συσκευασία έχει το λογότυπο του κατασκευαστή και μια ετικέτα τοποθετημένη στη ραφή με τυπικές πληροφορίες καταναλωτή.
Διάρκεια ζωής: 12 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής.
Αποθήκευση: σε αεριζόμενο δωμάτιο στην αρχική συσκευασία σε θερμοκρασία κάτω από 25°C και σχετική υγρασία αέρα κάτω από 75%.