.
.
άλευρο γλουτένης καλαμποκιού 60%
Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι ένα υποπροϊόν της παρασκευής αμύλου αραβοσίτου (και μερικές φορές αιθανόλης) με τη διαδικασία υγρής άλεσης. Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που περιέχει περίπου 65% ακατέργαστη πρωτεΐνη (DM), που χρησιμοποιείται ως πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και χρωστικών για κτηνοτροφικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών. Εκτιμάται επίσης στις τροφές κατοικίδιων για την υψηλή πέψη σε πρωτεΐνες. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού χρησιμοποιείται επίσης ως λίπασμα και ως ζιζανιοκτόνο πριν από την ανάδυση.
Η διαδικασία υγρής άλεσης του αραβοσίτου περιγράφεται στο παραπάνω σχήμα. Η διαδικασία αποδίδει 5 κύρια προϊόντα: άμυλο αραβοσίτου, άλευρο ελαίου φύτρων αραβοσίτου, άλευρο γλουτένης καλαμποκιού, ζωοτροφή με γλουτένη αραβοσίτου και ποτό αραβοσίτου. Μετά τον καθαρισμό και την αφαίρεση ξένων υλικών, ο κόκκος αραβοσίτου συνήθως εμβαπτίζεται σε νερό με διοξείδιο του θείου (SO2) για 24-40 ώρες σε θερμοκρασία 48-52°C. Ο ρόλος του διοξειδίου του θείου είναι να αποδυναμώνει τη μήτρα της γλουτελίνης με το σπάσιμο των διαμοριακών και ενδομοριακών δισουλφιδικών δεσμών. Η διαβροχή στους 45-55°C ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων γαλακτικού οξέος που παράγουν γαλακτικό οξύ, μειώνοντας το pH του μέσου και περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη των περισσότερων άλλων οργανισμών. Στο τέλος της φάσης εμβάπτισης, οι πυρήνες αραβοσίτου περιέχουν περίπου 45% νερό, έχοντας απελευθερώσει περίπου 6,0-6,5% της ξηρής ύλης τους ως διαλυτό στο απότομο νερό και έχουν γίνει αρκετά μαλακοί ώστε να αποσπώνται εύκολα με τα δάχτυλα. Μετά τον εμποτισμό, οι πυρήνες του αραβοσίτου αλέθονται χονδροειδώς έτσι ώστε τα μικρόβια να διαχωρίζονται από το ενδοσπέρμιο και να χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση λαδιού που συνδέεται μεταξύ των μορίων και οι δεσμοί μέσα στο μόριο (μεταξύ ατόμων) αποδίδουν άλευρο φύτρων αραβοσίτου. Το νερό που απομένει συμπυκνώνεται σε ένα απότομο υγρό. Το ενδοσπέρμιο υφίσταται περαιτέρω εξετάσεις που διαχωρίζουν την ίνα από τη γλουτένη (κλάσμα πρωτεΐνης) και τον πολτό αμύλου. Οι φυτικές ίνες (πίτουρο) αναμιγνύονται με καυτό υγρό και αλεύρι από φύτρο αραβοσίτου για τη δημιουργία τροφής γλουτένης καλαμποκιού. Το ενδοσπέρμιο χωρίς ίνες φυγοκεντρείται για να διαχωριστεί το κλάσμα αμύλου και η γλουτένη, που έχουν διαφορετικές πυκνότητες, με αποτέλεσμα σχεδόν καθαρό άμυλο (99% άμυλο) και άλευρο γλουτένης αραβοσίτου.
Σημείωση: είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφή γλουτένης καλαμποκιού, η οποία περιέχει περίπου 22% ακατέργαστη πρωτεΐνη αντί για 65% και διατροφικά είναι εντελώς διαφορετική. Η ομοιότητα των ονομάτων αυτών των προϊόντων αποτελεί περιστασιακή πηγή σύγχυσης, ιδιαίτερα σε έγγραφα που γράφτηκαν από μη μητρικούς ομιλητές της αγγλικής γλώσσας.
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Μέσος όρος | SD | Ελάχ | Μέγιστη | Σημ |
Ξηρά ύλη | % ως τροφοδοτείται | 90.0 | 1.7 | 87.3 | 96.2 | 1662 |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % DM | 67.2 | 2.9 | 56.9 | 76.2 | 1659 |
Ακατέργαστη ίνα | % DM | 1.2 | 0.5 | 0.4 | 2.7 | 240 |
NDF | % DM | 4.1 | 2.5 | 1.1 | 8.6 | 43 |
ADF | % DM | 1.6 | 1.1 | 0.3 | 3.7 | 39 |
Λιγνίνη | % DM | 0.3 | 0.1 | 0.2 | 0.6 | 15 |
Εκχύλισμα αιθέρα | % DM | 2.9 | 1.2 | 1.0 | 6.5 | 625 |
Φλαμουριά | % DM | 2.1 | 0.8 | 1.1 | 4.6 | 406 |
Άμυλο (πολικομετρία) | % DM | 17.6 | 3.5 | 9.1 | 26.0 | 204 |
Ολικά σάκχαρα | % DM | 0.5 | 0.2 | 0.2 | 1.2 | 92 |
Ακαθάριστη ενέργεια | MJ/kg DM | 23.1 | 0.8 | 21.2 | 24.1 | 36 |
Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που περιέχει από 60 έως 75% ακατέργαστη πρωτεΐνη (DM) (αν και έχουν αναφερθεί χαμηλότερες τιμές). Περιέχει περίπου 15-20% υπολειμματικού αμύλου στο DM και περιορισμένες ποσότητες ινών (ακατέργαστες ίνες 1% DM), λίπος (3% DM) και μέταλλα (2%). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, το αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού χρησιμοποιείται κυρίως ως πιθανή εναλλακτική λύση σε άλλες πρωτεΐνες φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, όπως και ο κόκκος αραβοσίτου, το προφίλ αμινοξέων του είναι χαμηλό σε λυσίνη (1,7% της πρωτεΐνης έναντι 6,3% για το σόγιαλευρο και 7,5% για τα ιχθυάλευρα) και τρυπτοφάνη (0,5% έναντι 1,4% για το σογιάλευρο και 1,1% για γεύμα ψαριού). Περιέχει επίσης περισσότερη μεθειονίνη (2,4%) από λυσίνη, με αποτέλεσμα ένα μη ισορροπημένο προφίλ για πολλά είδη ζώων, αν και η σχετικά καλή περιεκτικότητα σε μεθειονίνη είναι πολύτιμη για τις όρνιθες ωοπαραγωγής. Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι επίσης πηγή ενέργειας, λόγω της υψηλής ακαθάριστης περιεκτικότητάς του σε ενέργεια (23,1 MJ/kg DM) και της ενεργειακής πεπτικότητας (πάνω από 90% σε μηρυκαστικά και χοίρους). Ένας περιορισμός είναι η μέτρια γευστικότητά του στα χερσαία ζώα Το αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κίτρινες ξανθοφύλλες (μεταξύ 200 και 500 mg/kg DM) που είναι χρήσιμες για τη μελάγχρωση στα πουλερικά όπου τα κοτόπουλα και τα αυγά υψηλού χρώματος εκτιμώνται από τους καταναλωτές
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής
Το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού έχει μελετηθεί εκτενώς σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Στις περισσότερες δοκιμές, η τροφή με γλουτένη καλαμποκιού μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες πηγές πρωτεΐνης έδωσε παρόμοια ή καλύτερα αποτελέσματα από τις δίαιτες ελέγχου. Συνδυασμοί εξωθημένων σπόρων σόγιας και αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού, ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης, έδωσαν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν μόνο με σογιάλευρο για θηλάζουσες αγελάδες. γαλουχία αγελάδες Holstein. Σε αγελάδες Holstein υψηλής απόδοσης, το συμπλήρωμα γεύματος γλουτένης καλαμποκιού που χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση της ακατέργαστης πρωτεΐνης κατά 1,1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στις δίαιτες είχε ελαφρώς αρνητική επίδραση στην αρχή της γαλουχίας και γενικά θετική στην όψιμη γαλουχία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λυσίνη μπορεί να ήταν περιοριστικός παράγοντας στην πρώιμη γαλουχία . Στη Βραζιλία, σε αγελάδες με περιορισμένη βοσκή σε ιταλικό σίκαλο, η συμπλήρωση με ένα μείγμα 60:40 (22% ακατέργαστη πρωτεΐνη) αλεσμένου αραβοσίτου και αλεύρου γλουτένης αραβοσίτου αύξησε σημαντικά την παραγωγή γάλακτος. Στο Ιράν, οι αγελάδες που λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα γεύματος γλουτένης καλαμποκιού, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη πρωτεΐνης παράκαμψης, αύξησαν την πρόσληψη DM, την απόδοση γάλακτος, την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη γάλακτος και τη βαθμολογία κατάστασης του σώματος, ενώ μειώνουν τις απώλειες σωματικού βάρους. Ωστόσο, η σίτιση ενός συνδυασμού αποξηραμένων σιτηρών και αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού μείωσε την παραγωγή πρωτεΐνης γάλακτος σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου με βάση τη σόγια, πιθανώς λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λυσίνη των προϊόντων με βάση τον αραβόσιτο σε σύγκριση με τη σόγια.
Καλλιέργεια βοοειδών
Στη Βραζιλία, το αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού και οι φλούδες μανιόκας αντικατέστησαν εν μέρει τα ενεργειακά συμπυκνώματα, χωρίς καμία επίδραση στην πρόσληψη DM, την πεπτικότητα, τη μικροβιακή απόδοση και την κατακράτηση αζώτου στις δαμαλίδες.
Πρόβατο
Σε πρόβατα που τρέφονταν σύμφωνα με ένα πρόγραμμα συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε εναλλασσόμενες ημέρες, το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού ήταν ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο για το σογιάλευρο. Η αντικατάσταση ενός μείγματος αλεύρου σόγιας και πίτουρου σιταριού με ένα μείγμα αλεύρου γλουτένης αραβοσίτου και τροφής γλουτένης καλαμποκιού δεν είχε αρνητική επίδραση στη φαινομενική πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών ή στο ισοζύγιο αζώτου και ενέργειας στα πρόβατα.
Κατσίκες
Δύο δοκιμές με κατσίκες γαλακτοπαραγωγής κατέληξαν σε αντιφατικά αποτελέσματα. Στη Βραζιλία, η αντικατάσταση έως και 50% της πρωτεΐνης αλεύρου σόγιας με πρωτεΐνη γλουτένης καλαμποκιού μείωσε γραμμικά την παραγωγή λίπους γάλακτος και ελαφρώς μείωσε την απόδοση γάλακτος στις κατσίκες γαλακτοπαραγωγής. Στην Ιταλία, μια δοκιμή συνέκρινε μια δίαιτα υψηλής αποικοδομήσιμης πρωτεΐνης βασισμένη σε σφαιροποιημένα ολικά μικτά σιτηρέσια που περιέχουν σόγιαλευρο, ηλίανθο και ουρία, με μια δίαιτα χαμηλής αποικοδομήσιμης πρωτεΐνης που περιλαμβάνει αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού στα σφαιρίδια. Οι κατσίκες γαλακτοπαραγωγής που έλαβαν διατροφή με γλουτένη καλαμποκιού είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις λίπους, πρωτεϊνών και καζεΐνης γάλακτος, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στα άλλα συστατικά του γάλακτος και στις ιδιότητες πυτιάς. Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η μείωση της αποικοδομήσιμης πρωτεΐνης της μεγάλης κοιλίας δεν επηρέασε αρνητικά τη χρήση των θρεπτικών συστατικών, την παραγωγή και τη σύνθεση γάλακτος σε αίγες γαλακτοπαραγωγής.
Γουρούνια
Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι μια πολύτιμη τροφή για τους χοίρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και ενέργεια σε συνδυασμό με χαμηλή συγκέντρωση διαιτητικών ινών. Η καθαρή ενεργειακή περιεκτικότητα του αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή του κόκκου αραβοσίτου αλλά πολύ υψηλότερη (+ 40%) από εκείνη του αλεύρου σόγιας. Στην Κίνα, το μεταβολιζόμενο ενεργειακό περιεχόμενο του αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού διαπιστώθηκε ότι ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση του προϊόντος, αλλά όχι σημαντικά. Το κύριο μειονέκτημα του αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού για τη διατροφή των χοίρων είναι η ανεπάρκειά του σε λυσίνη και τρυπτοφάνη, αν και αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την τυποποιημένη ικανότητα πέψης των αμινοξέων του ειλεού που είναι υψηλότερη για το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού απ’ ό,τι για το άλευρο καλαμποκιού και σόγιας. Ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί έως και 20 ή 30% αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού σε δίαιτες χοίρων καλλιέργειας-τελικής επεξεργασίας χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην απόδοση ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι δίαιτες συμπληρώνονταν με συνθετικά αμινοξέα. Το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη δίαιτα των απογαλακτισμένων χοίρων σε ποσοστό έως και 13 έως 15% χωρίς να εμποδίζει την απόδοση. Επειδή η απορρόφηση του φωσφόρου από το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι χαμηλή, συνιστάται η προσθήκη φυτάσης σε δίαιτες χοίρων που βασίζονται σε αυτό.
Πουλερικά
Το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού μπορεί να είναι μια πολύτιμη τροφή για τα πουλερικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χρωστική ουσία (ξανθοφύλλη) και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ME (συνήθως πάνω από 16 MJ/kg DM). Ωστόσο, το προφίλ αμινοξέων του είναι ανεπαρκές σε λυσίνη, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για πουλερικά που παράγουν κρέας. Είναι επίσης αρκετά δυσάρεστο για τα πουλερικά. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε μεθειονίνη είναι σχετικά υψηλή, πολύ υψηλότερη από αυτή του σογιάλευρου και σχετικά κοντά σε αυτή του ιχθυάλευρου, που είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για δίαιτες με στρώσεις. Η υψηλή συγκέντρωση ξανθοφύλλης του αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού είναι πολύτιμη σε αγορές όπου το έντονο κίτρινο χρώμα στους κρόκους των αυγών, το δέρμα και τους λιπώδεις ιστούς συνδέεται με την καλή υγεία και την εξαιρετική ποιότητα από τον καταναλωτή, αλλά λιγότερο σε αγορές που προτιμούν λευκές φλούδες κοτόπουλου και ανοιχτόχρωμες – χρωματιστοί κρόκοι. Το ποσοστό συμπερίληψης του αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού στη δίαιτα των πουλερικών, επομένως, οφείλεται εν μέρει στη ζήτηση της αγοράς όσον αφορά το χρώμα.
Σε εντατικές δίαιτες πουλερικών, τα ποσοστά συμπερίληψης για το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού δεν είναι γενικά υψηλότερα από 5-8%. Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε μη βιομηχανικά συστήματα παραγωγής. Στο Μπαγκλαντές, το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού που περιλαμβάνεται σε ποσοστό 10% σε δίαιτες πουλετών έδωσε τον επιθυμητό έντονο χρωματισμό αυγών. Στη Βραζιλία, αποδείχθηκε ότι στα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής (τύπου βραδείας ανάπτυξης) το βέλτιστο ποσοστό συμπερίληψης για το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού ήταν 10%, ξεκινώντας από τη φάση ανάπτυξης (32-84 ημέρες). Στην Ινδία, η συμπερίληψη 9% αλεύρου γλουτένης καλαμποκιού σε δίαιτες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής οδήγησε σε ικανοποιητικά αποτελέσματα και θεωρήθηκε οικονομική. Ωστόσο, στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες να ταΐσουν υψηλότερα επίπεδα (20%) γεύματος γλουτένης καλαμποκιού είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη πρόσληψη τροφής και αύξηση σωματικού βάρους στην καλλιέργεια. κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Μόνο τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής τελικής επεξεργασίας θα μπορούσαν να τρέφονται με 20% αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού χωρίς βλαβερές συνέπειες
Κουνέλια
Το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού χρησιμοποιήθηκε με ασφάλεια στην καλλιέργεια κουνελιών έως και 10-12% σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, η χρήση αλεύρου γλουτένης αραβοσίτου στη διατροφή των κουνελιών είναι σοβαρά περιορισμένη, τόσο λόγω της ανεπάρκειάς του σε λυσίνη (η οποία καλύπτει μόνο το ένα τρίτο των απαιτήσεων λυσίνης) όσο και λόγω της σχεδόν απουσίας φυτικών ινών. Για αυτούς τους λόγους, στην Ευρώπη το άλευρο γλουτένης καλαμποκιού χρησιμοποιείται σπάνια στην εμπορική παραγωγή κουνελιών, αν και χρησιμοποιούνται άλλα υποπροϊόντα επεξεργασίας αραβοσίτου, όπως ζωοτροφές γλουτένης καλαμποκιού ή σπόροι απόσταξης. Η παρουσία μυκοτοξινών στο άλευρο γλουτένης καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα προβληματική στην παραγωγή κουνελιού, καθώς τα αναφερόμενα επίπεδα φουμονισίνης και ζεαραλενόνης είναι επιβλαβή για την αναπαραγωγή κουνελιού
Ψάρι
Η τροφή με γλουτένη καλαμποκιού θεωρείται καλή και εύγευστη πηγή πρωτεΐνης για τα ψάρια και χρησιμοποιείται στη διατροφή των ψαριών στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. Επειδή είναι χαμηλή σε λυσίνη, συνιστάται η συμπλήρωση δίαιτας πλούσιες σε αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού με L-λυσίνη ή άλευρο σόγιας.
Το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού είναι ένα κοινό συστατικό της δίαιτας FISH. Χρησιμοποιείται ως φθηνότερο υποκατάστατο του ιχθυάλευρου από τη δεκαετία του 1990, όταν αποδείχθηκε ότι μείγματα φυτικών πρωτεϊνών που περιέχουν άλευρο γλουτένης καλαμποκιού θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν έως και το 66% του ιχθυάλευρου χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.
- Σάκοι πολυπροπυλενίου με ένθετο/χάρτινα ελάσματα, καθαρό βάρος έως 50 κιλά
- Δοχεία από μαλακό πολυπροπυλένιο (μεγάλοι σάκοι) καθαρού βάρους έως 1.000 kg ή όπως έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη
- Χύμα
Η συσκευασία έχει το λογότυπο του κατασκευαστή και μια ετικέτα τοποθετημένη στη ραφή με τυπικές πληροφορίες καταναλωτή.
Διάρκεια ζωής: 12 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής.
Αποθήκευση: σε αεριζόμενο δωμάτιο στην αρχική συσκευασία σε θερμοκρασία κάτω από 25°C και σχετική υγρασία αέρα κάτω από 75%.